Rättsregler
Sök:  

Frågor och svar

faq.rollspelshornan.se

Rättspositivism? | Juridiska begrepp | Rättsstat

Rättsregler

Med rättsregler menar vi ett system av generella normer. Detta system, rättsordning (“gällande rätt”, “den positiva rätten”), är inte bara en samling av principer, påbjudna av moral eller sed. Rättsreglerna kan om de inte blir åtlydda, bl.a. leda till tvångsåtgärder (sanktioner) från myndigheternas sida mot den felande, vilket ju inte är fallet med sociala sedvanor.

En rättsregel är ytterst en handlingsregel (ett handlingsmönster), dvs. den är en anvisning för hur en människa får handla eller bör handla eller inte får handla. Samtidigt fungerar reglerna som ett styrmedel mot domstolar och förvaltningsmyndigheter. Vissa regler är speciellt riktade till funktionärer av olika slag, det finns t.ex. processuella regler som direkt rör domstolarnas verksamhet.

En (rätts)regel är en generell böra-sats som har formen “om-så”. Vad som står i “om”-satsen brukar betecknas som “rättsfaktum” och vad som står i “så”-satsen som “rättsföljd”. Alla regler är som sagt inte rättsregler. Rättsregler är sådana regler som till sin natur ingår i ett system (rättsordningen) som i sin tur är knutet till statens vertksamhet. Varje stat har sina egna rättsregler och sin egen rättsordning. Rättsregler är alltså i princip nationella; svenska rättsregler tillämpas bara inom Sveriges territorium, även om det finns möjlighet att utsträcka deras tillämplighet i territoriellt avseende i vissa speciella fall.


Rättspositivism? | Juridiska begrepp | Rättsstat

Sidan senast ändrad 2006–01–31 kl. 15:31

Skriv ut

© Peter Brink 2005