Warning: mkdir() [function.mkdir]: Permission denied in /home/userC/c0023400/public_html/faq.rollspelshornan.se/cookbook/totalcounter.php on line 240

Warning: rmdir(wiki.d/.total.counter.lock) [function.rmdir]: No such file or directory in /home/userC/c0023400/public_html/faq.rollspelshornan.se/cookbook/totalcounter.php on line 304
faq.rollspelshornan.se : OGL / Fråga 1
OGL /
Fråga 1
Sök:  

Frågor och svar

faq.rollspelshornan.se

« | OGL | Vad är OGL? »

1. Vad handlar denna FAQ om?

Denna FAQ handlar om en s.k. Open Content licens som heter Open Game License. FAQ:en vänder sig främst till rollspelare som undrar vad OGL är för något, vad det betyder och hur det skall användas. Eftersom texten vänder sig till rollspelare, som förutsätts veta mindre om hur man tolkar avtal än om rollspel så görs här ingen närmare förklaring av vad rollspel är, den vetgirige läsaren rekommenderas att läsa någon av de många förklaringar till detta fenomen som går att finna på Internet, t.ex. den introduktion till rollspel av Christoffer Hallberg som finns att ladda hem från denna webbplats.

Man kan ju fråga sig varför någon skriver en så här lång FAQ om något som inte berör särskilt många människor. Det främsta skälet är att jag upplever att det bland rollspelare finns, på vitt skilda sätt, felaktiga föreställningar om vad OGL är och om eller hur det skall användas. Ett annat viktigt skäl, är att OGL uppger sig vara något som det inte är – och att om det används på fel sätt så kan det få allvarliga konsekvenser. Slutligen så tycker jag naturligtvis att det är väldigt roligt att bena upp problem – det har varit ett sant nöje att skriva den här FAQ:n.

Vem är då författaren? Jo jag är rollspelare sedan början av 80-talet, IT-konsult till vardags (jag är alltså inte jurist till yrket) som av yrkesmässiga skäl blivit intresserad av upphovsrättsfrågor och avtalsrätt.

Det bör påpekas att, lite beroende på hur man använder OGL, så kan man behöva professionell juridisk assistans. Ska du använda OGL i ett kommersiellt projekt bör du kontakta en jurist - det finns en del fällor som man kan falla i och då är det bra att ha fått råd av någon man kan ställa till svars om rådet var fel. Det sagt så har jag vinnlagt mig om att noga undersöka de frågor som jag besvarar men denna FAQ är ingen ersättare för en riktig jurist!


« | OGL | Vad är OGL? »

Sidan senast ändrad 2005–10–01 kl. 23:07

Skriv ut

© Peter Brink 2005