Fråga 23
Sök:  

Frågor och svar

faq.rollspelshornan.se

« Hur är det med kartor? | Immaterialrätt | Tillverkaren av mitt favorit spel har en sk. internet-policy, gäller den i Sverige? »

23. Finns det andra exempel på sådant som inte har upphovsrätt?

Det krav på särprägel och originalitet som finns i upphovsrättslagen för med sig att det finns ett antal typer av textelement som inte kan anses ha någon möjlighet att nå upp till särprägelskravet och därmed står skyddslösa. I princip så ingår alla textelement kortare än en paragraf i denna grupp. Ett undantag är titlar till böcker. När det gäller dikter kan en mening mycket väl sägas vara unik och/eller representera dikten men bortsett från det är det mycket ovanligt att enskilda meningar kan anses vara skyddade. Enskilda ord är det än mer sällan, men ett ord kan ju vara ett varumärke och då skyddas av varumärkeslagen. Detta betyder att namn på saker och ting, även om de är påhittade, inte kan anses som skyddade. Det är ju också långt ifrån omöjligt att någon annan kommer på samma ord, mängden stavelser i ett givet språk är ju inte så förfärligt stor.

Om detta se: Koktvedgaard/Levin, Lärobok i Immaterialrätt (s. 76)


« Hur är det med kartor? | Immaterialrätt | Tillverkaren av mitt favorit spel har en sk. internet-policy, gäller den i Sverige? »

Sidan senast ändrad 2005–10–01 kl. 18:02

Skriv ut

© Peter Brink 2005