Warning: mkdir() [function.mkdir]: Permission denied in /home/userC/c0023400/public_html/faq.rollspelshornan.se/cookbook/totalcounter.php on line 240

Warning: rmdir(wiki.d/.total.counter.lock) [function.rmdir]: No such file or directory in /home/userC/c0023400/public_html/faq.rollspelshornan.se/cookbook/totalcounter.php on line 304
faq.rollspelshornan.se | Immaterialrätt / Fråga 53 | print

Från faq.rollspelshornan.se

Immaterialrätt: Fråga53

53. Får man konvertera äventyr från ett regelsystem till ett annat?

För privat bruk får du göra vad du vill med ett rollspelsäventyr, det är ju faktiskt meningen att äventyr skall modifieras så att det passar in i hur en viss spelgrupp spelar.

En annan fråga är om du får publicera ett äventyr som du har konverterat. När det gäller beskrivningar av varelser och SLP:s (sk. stat-blocks) så torde det vara så att dessa är oskyddade som sådana. Stat-blocks är endast data, visserligen fiktiv data men det spelar ingen större roll. Information om något, vare sig det är ett verkligt eller ett fiktivt objekt är oskyddade. De ord som använts för att t.ex. beskriva dimensionerna på rymdskeppet Aniara (från Harry Martinsons diktepos med samma namn) kan naturligtvis vara upphovsrättskyddade men inte det faktum att skeppet ifråga har en viss färg, en viss längd etc. Se även svaret på fråga 49. I vilket fall som helst så gör det faktum att två rollspel har väldigt olika regler, som t.ex. Drakar & Demoner och Dungeons & Dragons har, att ett stat-block som konverteras mellan sådana spel endast kommer att ha en mindre del gemensamma data, varför påståenden om att det skulle utgöra ett intrång i någon upphovsrätt att göra en sådan konvertering, i vart fall för undertecknad, ter sig som absurd.

När det sedan gäller resten av texten i äventyret så kan man, som en rimlig tumregel, inte publicera denna. Det skulle nämligen i de flesta fall vara ett otillåtet tillgängliggörande av äventyrstexten, dvs. ett upphovsrättsintrång. Att det sedan finns äventyr som är väldigt banalt skrivna och som därför kan antas sakna skydd är en annan sak, som huvudregel så ska man inte lägga ut stat-blocken och hela texten på ett konverterat äventyr.

Vad man får göra är dock att publicera ett nytt dokument, i vilket all konverterad data finns redovisad, och knyta information i detta dokument (via t.ex. avsittsnumreringen) till informationen i originaldokumentet.

Hämtad från http://faq.rollspelshornan.se/Immaterialr%e4tt/Fr%e5ga53

Sidan senast ändrad den 2007-02-03 kl. 18:26